Uk en Puk / thema's en activiteiten

Puk
Bij onze kinderdagverblijven werken wij met de methode Uk & Puk. Dit is een programma gericht op het stimuleren van de doorgaande ontwikkeling van kinderen. De nadruk ligt op de taalvaardigheid, de motorische en sociaal-communicatieve vaardigheden.

Puk_t_390x390

Om de betrokkenheid van kinderen te stimuleren hoort bij dit programma de pop Puk. Thema's en sommige activiteiten worden door Puk ingeleid. Puk doet mee, waar de kinderen mee bezig zijn, dus Puk gaat ook spelen, helpen met opruimen, in de kring, aan tafel zitten met eten en drinken, buiten spelen. Puk is dus eigenlijk één van de kinderen.

Uk & Puk (KDV) en Puk & Ko (PSZ) zijn totaalprogramma's, die de brede ontwikkeling van alle jonge kinderen stimuleert. De programma's zijn een onderdeel van het VVE-totaalprogramma Ko-totaal, dat is gemaakt voor kinderen van 0 tot 6 jaar. De programma’s sluiten goed op elkaar aan, werken volgens dezelfde principes en met dezelfde thema’s. De aard van de activiteiten binnen die thema’s komt overeen. De programma's vormen een goede basis om naar groep 1 van de basisschool te gaan.

Werken met thema's
We koppelen de activiteiten aan een thema dat aansluit bij de belevingswereld van uw kind. Of actuele onderwerpen zoals Pasen, Sinterklaas, zomer. Wat doen we als activiteiten zoal met uw kind? Bijvoorbeeld:
  • grote verftekeningen maken
  • poppenkast spelen
  • (rollen)spelletjes
  • muziek maken
  • dansen
  • dreumes-/ peutergym

Peuteractiviteiten
Voor de peuteractiviteiten komen de kinderen uit de verschillende stamgroepen met dezelfde leeftijd bij elkaar. Zo kunnen we specifieke activiteiten voor peuters nog beter uitvoeren, komen ze in contact met hun leeftijdgenootjes uit de andere groepen, en kunnen ze zich bezighouden met activiteiten die precies op hun ontwikkelingsniveau zijn afgestemd. Op een aantal vestigingen bieden wij peuteractiviteiten aan door speciale activiteitenbegeleiders (AB). Veel peuters vinden het geweldig om naar de 'Aabee' te gaan.