Voor het eerst naar de peuteropvang

Kennismakingsgesprek

Als u bericht heeft gekregen van de administratie dat uw peuter kan komen, dan wordt u benaderd door de pedagogisch medewerker van de groep waar uw peuter gaat spelen. Zij zal met u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Deze afspraak zal kort voor aanvang van de eerste keer op de peuteropvang plaatsvinden, zodat de pedagogisch medewerker geen vreemde voor uw peuter zal zijn. Tijdens dit gesprek worden wederzijdse verwachtingen uitgesproken, de gang van zaken in de groep uitgelegd, en vertelt u over uw kind en geeft de nodige belangrijke informatie.

Wennen

Aan uw peuter kunt u van tevoren uitleggen dat het naar de peuteropvang zal gaan. U kunt vertellen hoe de ochtend/middag er daar uit gaat zien: samen spelen, samen een koekje of fruit eten, knutselen, buitenspelen en dan weer naar huis. Het is voor kinderen wel belangrijk dat uw  informatie klopt, u kunt beter geen dingen beloven die u niet zeker weet. Benadruk in ieder geval dat alle kinderen aan het eind van de ochtend/middag weer opgehaald worden door hun papa of mama, en dat ze ’s nachts allemaal weer thuis in hun eigen bedje slapen. De eigen knuffel en een foto van het eigen gezin kunnen houvast geven tijdens het wennen, en ook daarna.

Een goede opbouw bij het wegbrengen

U komt  met uw kind in de groep en blijft een kwartiertje, om uw kind te helpen om op te starten door samen te spelen of een boekje te kijken. Als uw kind zich op zijn/haar gemak voelt, dan neemt u kort en duidelijk afscheid. Het afscheid rekken heeft ook geen zin. Het is niet goed om zonder afscheid te nemen weg te gaan, ook al wordt uw kind misschien even verdrietig bij het afscheid nemen. Zo leert uw kind dat het erop kan vertrouwen dat u niet opeens verdwijnt.
Het volgen van een vast ritueel kan uw kind veel houvast geven: eerst een kus van mama of papa, en ‘Tot vanmiddag!’, dan bij het raam zwaaien als mama of papa langs loopt. Dan helpt de leidster om zijn of haar aandacht op iets anders te richten.

 

Mocht de ochtend/middag te lang duren tijdens de wenperiode dan kan in overleg met de pedagogisch medewerker het tijdstip van ophalen eerst een uurtje, daarna een half uurtje naar voren gebracht worden. Dit maakt het verblijf op de peuteropvang voor uw peuter aangenamer en daar doen we het voor.

 

Als uw kind moeite heeft met afscheid nemen, kan dat ervoor zorgen dat u daar de hele dag een vervelend gevoel aan overhoudt, terwijl uw kind al lang weer lekker aan het spelen is. Een telefoontje kan dan helpen, belt u gerust na een uurtje naar de groep om te horen hoe het gaat of vraag de pedagogisch medewerker u te bellen.

Ophalen

Meestal zitten de kinderen in de kring als hun ouders binnenkomen om hen te begroeten. Sommige kinderen laten nog even zien wat ze die ochtend/middag gemaakt hebben. De pedagogisch medewerker vertelt u hoe het die dag met uw kind gegaan is. Op het whiteboard staat ook de informatie vermeld wat er die dag gedaan is op de groep. U mag natuurlijk altijd de pedagogisch medewerker ook aanspreken. Er zijn kinderen die goed aanvoelen dat sommige ouders het ook wel eens lastig vinden  hun kind naar de peuteropvang te brengen. (ze kunnen boos reageren of hun ouders negeren bij het ophalen). Als u kalm en duidelijk blijft, en gewoon de vaste rituelen blijft volgen, helpt u uw kind het beste om met zijn of haar emoties om te gaan. U zult merken dat binnen de kortste keren uw kind goed gewend is en zich prettig voelt in de groep.

 

Thuis zijn sommige regels anders dan in op de peuteropvang. Is uw kind bezig om grenzen te verkennen, dan is het heel verleidelijk om naar niemand meer te luisteren op het moment dat hun ouder binnenkomt. Expres iets doen wat niet mag, en dan maar afwachten wie er het eerst ingrijpt: de pedagogisch medewerker of hun ouder. We vinden het fijn als u uw kind helpt om bij ons onze regels aan te houden. U kunt altijd bij de pedagogisch medewerkers terecht om te informeren naar de groepsregels.

De eerste periode

Uw kind doet in het begin heel veel nieuwe indrukken op. Het kost energie om dat te verwerken. Houd er daarom rekening mee dat uw kind best moe kan zijn na een ochtend/middag peuteropvang.