Voor het eerst naar de peuteropvang

Starten bij de peuteropvang van SkippyPepijn

Kennismakingsgesprek
Als u bericht van ons heeft ontvangen dat uw peuter kan komen, dan maakt de pedagogisch medewerker van de groep waar uw peuter gaat spelen een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek. Dit doen wij altijd kort voor de eerste opvangdag, zodat de pedagogisch medewerker en locatie niet vreemd voor uw peuter zijn. Wij vertellen u over het reilen en zeilen op de peuteropvang en u kunt alle informatie over uw kind geven. Heeft u vragen? Die beantwoorden we graag tijdens dit gesprek.

Wennen
Het is prettig als u van tevoren aan uw peuter uitlegt dat het binnenkort naar de peuteropvang gaat. Gezellig samen spelen met andere kinderen! En geef ook aan dat papa of mama hun kind ook weer ophaalt aan het einde van de ochtend/middag en dat alle kinderen 's nachts weer allemaal thuis 'in hun eigen bedje slapen.'  Soms vinden peuters het fijn hun eigen knuffel bij zich te hebben. Neemt u dit gerust mee naar de opvang.

Een goede opbouw bij de start
.De eerste keer op de peuteropvang worden u en uw kind pas na de aanvangstijd uitgenodigd. Dan zijn alle andere ouders al weg en hebben de pedagogisch medewerkers meer tijd om uw kind en u te verwelkomen. Wij helpen uw kind door samen te spelen of een boekje te lezen. Als uw kind zich op zijn/haar gemak voelt, dan neemt u kort en duidelijk afscheid. Zo leert uw kind dat het erop kan vertrouwen dat u niet opeens verdwijnt. En wilt u tussendoor weten hoe het met uw peuter gaat? Belt u dan gerust naar de groep. Het is de eerste paar keer fijn als de ouder bij de ophaaltijd ruim op tijd aanwezig is en het kind de eigen ouder al snel ziet staan tussen de andere ouders.

Mocht de ochtend/middag te lang duren tijdens de wenperiode dan kan in overleg met de pedagogisch medewerker het tijdstip van ophalen eerst een uurtje, daarna een half uurtje naar voren gebracht worden. Dit maakt het verblijf op de peuteropvang voor uw peuter aangenamer. Dat is het belangrijkste! 

Ophalen
Meestal zitten de kinderen in de kring als hun ouders binnenkomen om hen te begroeten. Sommige kinderen laten nog even zien wat ze die ochtend/middag gemaakt hebben. De pedagogisch medewerker vertelt u hoe het die dag met uw kind gegaan is. Op het bord in de locatie staat ook vermeld wat er die dag gedaan is op de groep. 

De eerste periode
Uw kind doet in het begin heel veel nieuwe indrukken op. Het kost energie om dat te verwerken. Houd er daarom rekening mee dat uw kind best moe kan zijn na een ochtend/middag peuteropvang. Dat gaat vanzelf beter!